Koruyucu Diş Hekimliği
Koruyucu diş hekimliğinde ilk adım, çocuklara doğru teknikle diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarını kazandırmaktır. Dişler günde en az iki kere ve iki dakika boyunca küçük dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır.
Süt dişlerinin nasıl olsa düşecekleri düşünülüp oluşabilecek çürüklerin önemsenmemesi ve bu dişlerin zamanından önce kaybedilmesi ileri yaşlarda dişlerin çarpılmasına neden olabilmektedir.
Tedavi edilemeyecek durumda olup çekilmesi gereken süt dişlerinin yerine, “yer tutucu” adı verilen apereylerin yapılması gereklidir.
Bu şekilde, ileride oluşabilecek ortodontik bozukluklar önlenebilmektedir.
Çocuklarda çürük oluşumunu azaltacak/engelleyecek koruyucu diş hekimliği uygulamalarından bir tanesi dolgu verniği uygulamasıdır.
Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan ve fissür adı verilen oluklarda başlar.
Bu oluk ve çukurların üzeri dolgu verniği ile kapatılarak çürüğe sebep olacak mikroplu ağız ortamı ile çürümesi muhtemel diş bölgelerinin ilişkisi kesilir ve diş çürümeleri önlenebilir.
Ayrıca ağız ve diş sağlığının uzun vadede korunması için 6 ayda bir yapılan rutin kontroller ve detaylı diş temizliği çok önemlidir.
Bu şekilde, mevcut sorunlar büyümeden giderilmekte, ileride oluşabilecek sorunlar ise önceden tespit edilip büyük ölçüde önlenebilmektedir.